Střední škola teleinformatiky, Ostrava, p.o. +420 596 912 253

Finále soutěže žáků základních a středních škol projektu EKOENERGIE 17 – Smart region

Dne 5. dubna 2017 jsme na Střední škole teleinformatiky, Ostrava, příspěvková organizaceuskutečnili finále soutěže žáků základních a středních škol Moravskoslezského kraje projektu EKOENERGIE 17 – Smart region na témata:

  • Smart region – zelená budoucnost Moravskoslezského kraje
  • Úspory energií jsou cool
  • Obnovitelné zdroje energie a blízká budoucnost
  • Užitečné odpady a jejich následné využití

Soutěž je pořádána již devátým rokem ve spolupráci s Odborem školství, mládeže a sportu Moravskoslezského kraje. Záštitu nad letošním ročníkem soutěže převzal náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Mgr. Stanislav Folwarczny. Soutěž vzbudila u žáků zájem o ochranu životního prostředí a zamyšlení se nad chytrým regionem. Žáci nabídli zajímavá neotřelá řešení, např. jak ušetřit energie – vypni a ušetři aneb stand – by je tu s námi, jak se stát chytrým občanem, zelená budoucnost, jak vysázet obyčejně „neobyčejné” stromy, nebo se zapoj do hry APPKA tě zbaví odpadu a další.

Porota byla překvapena zajímavými tématy žákovských prací a ocenila nejlepší prezentace v kategorii základní škola a v kategorii střední škola:

1. místo 5000,- Kč formou dárkové poukazy do Nové Karoliny
2. místo 3000,- Kč formou dárkové poukazy do Nové Karoliny
3. místo 2000,- Kč formou dárkové poukazy do Nové Karoliny

a ostatní obdrželi 200,- Kč dárkové poukazy a prezentační předměty.

Kategorie základní škola
1. místo v kategorii základní školy získala práce pod názvem (Ne)úsporný stand-by režim Masarykova Základní škola a mateřská škola Hnojník 120, okres Frýdek-Místek, příspěvková organizace.

2. místo v kategorii základní školy získala práce pod názvem Úspory energie Základní škola, Ostrava-Poruba, Bulharská 1532, příspěvková organizace.

3. místo v kategorii základní školy získala práce pod názvem Bioplynová stanice Základní škola Ostrava, Matiční 5, příspěvková organizace.

Kategorie střední škola
1. místo v kategorii střední školy získala práce pod názvem Palivo budoucnosti Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace.

2. místo v kategorii střední školy získala práce pod názvem Chytré auto Střední škola technická a dopravní, Ostrava-Vítkovice, příspěvková organizace.

3. místo v kategorii střední školy získala práce pod názvem Malé vodní elektrárny Střední průmyslová škola stavební, Ostrava, příspěvková organizace.

Blahopřejeme!!!

Všem soutěžícím děkujeme za účast a za předvedené prezentace.

Poděkování patří Odboru školství, mládeže a sportu Moravskoslezského kraje a VŠB–TU Ostrava, Institutu environmentálního inženýrství.

Organizátoři a žáci se již těší na desátý jubilejní ročník EKOENERGIE 17 – Smart region.

Fotogalerie z finále soutěže je k dispozici zde.

Mgr. Emília Justová (koordinátorka EVVO)