Střední škola teleinformatiky, Ostrava, p.o. +420 596 912 253

Projekt Erasmus+

V týdnu od 4. 11. – 8. 11. 2019 měli možnost vybraní žáci naší školy navštívit Střední školu v Kysuckém Novém Městě na Slovensku. V rámci projektu Erasmus+ se sešli studenti tří zemí, a to Turecka, Slovenska a České republiky.
V den příjezdu jsme prezentovali školy, ve kterých studujeme a také země, kde žijeme. Dozvěděli jsme se opravdu mnoho, i přesto, že Turkům moc angličtina nešla. Společně jsme se učili programovat roboty v programu Lego Mindstorms. Sestavení robota netrvalo dlouho, ani ne hodinu, ale náročné bylo naprogramovat ho tak, aby nešel mimo černou dráhu.  Bavilo nás to všechny i přesto, jak dlouho nám to trvalo.
V úterý jsme v Kysucích navštívili firmu Schaeffler, která se zaměřuje na výrobu brzd do automobilových vozidel. Dozvěděli jsme se mnoho o výrobě brzdových segmentů a jejich fungování. Následně jsme si prošli výrobní halu.
Odpoledne se hrál mezinárodní turnaj ve florbale. V něm se utkaly čtyři země – Česká republika, Turecko, Slovensko a Belgie. Se Slovenskem jsme bojovali o první místo. Přestože zápas skončil remízou, skončili jsme druzí. Slováci byli lepší díky vítězstvím v předchozích utkáních. Ale i druhé místo je krásné.
Ve středu jsme měli celodenní výlet. Navštívili jsme Oravský hrad a Tatralandii. Výlet se nám moc líbil, hlavně Tatralandie, protože nám krásně vyšlo počasí a mohli jsme proto navštívit venkovní termály, kde jsme měli možnost zahrát si i vodní volejbal, a taky zde byla masážní  místa.
Ve čtvrtek jsme soutěžili o nejrychlejší roboty. Rychlost, za jakou zdolá trasu bez překážky a s překážkou, byla hlavním kritériem. Všem se soutěž líbila, i když se jí někteří nezúčastnili. Odpoledne jsme jeli autobusem do Žiliny, kde jsme poznávali zdejší kulturu.
Pomalu přišel čas na loučení, bylo nám všem smutno, že týden utekl tak rychle.
Odnášíme si s sebou hezké vzpomínky a mnoho poznatků a taky jsme získali řadu nových přátel. Jsme rádi, že jsme se mohli tohoto projektu účastnit. Už se na vás tady moc těšíme!

Ing. Pavel Zubek (ředitel školy)