Střední škola teleinformatiky, Ostrava, p.o. +420 596 912 253

Projekt Erasmus +

Ve dnech 19. – 24. 9. 2021 studenti naší školy navštívili Střední odbornou a technickou školu v Ankaře ve čtvrti Altindag. V rámci projektu Erasmus+ se tohoto pobytu účastnili i žáci z Kysuckého Nového Města na Slovensku. 

Po příjezdu jsme se ubytovali a hned ráno se přesunuli autobusem do školy. Jejich žáci si pro nás připravili prezentace o jejich škole a Turecku. Následně jsme podstoupili prohlídku školy a i přes jazykovou bariéru jsme se mnoho dozvěděli. Poté jsme společně vyrazili do ulic hlavního města, a navštívili i Hrad Ankara, ze kterého byl překrásný výhled na velkou část Ankary. 

V úterý si pro nás učitelé připravili první lekci, a to na 3D modelování v online nástroji TinkerCAD. Dále jsme se v jejich tělocvičně protáhli a zacvičili si na posilovacích strojích. Odpoledne jsme navštívili Anitkabir – mauzoleum zakladatele Turecké republiky; a národní knihovnu. Rozšířili jsme si obzory o turecké historii a prohlédli si prastaré turecké rukopisy. 

Ve středu jsme se naučili něco o robotech a jejich ovládání, ale také o přenášení optického signálu a přenášení zvuku pomocí optiky.  Po sportovní aktivitách a obědě náš program pokračoval návštěvou telefonního muzea a muzea staré turecké vesnice, která by se dala přirovnat ke skanzenu. Bylo velmi zajímavé podívat se, jak se v Turecku kdysi žilo. 

Ve čtvrtek nás turečtí studenti naučili místní folklorní tanec, pak následovala rozlučková ceremonie, obdarovali nás malým dárkem a nastal čas loučení.  Odpoledne jsme navštívili místní tržiště, kde si každý z nás pořídil něco na památku. 

Pobyt v Ankaře uběhl rychle, moc se nám tam líbilo a odnášíme si poznatky ohledně života v Turecku. 

Jan Neuwirt, žák 4. ročníku