Střední škola teleinformatiky, Ostrava, p.o. +420 596 912 253

Erasmus ve Varšavě

Dne 13.2. vyrazila šestičlenná delegace z třetích ročníků na 14denní pobyt do Varšavy. Výuka v dopoledních hodinách probíhala na střední škole Zespół Szkół Łączności, která se nacházela přibližně 20 minut od centra města. Ve škole se naši žáci naučili základy programování v jazyce Python nebo základy jazyka JavaScript v online kurzu Cisco Academy. Nejvíce zajímavé pro žáky byla práce s routery MikroTik, které se na naší škole nenachází, takže to byla zajímavá novinka, kterou si žáci mohli vyzkoušet v praxi.

Po vyučování žáci docházeli na obědy do zdejší školní jídelny, velká pochutina byl zajisté kopr, který byl přidáván do všech jídel, od rýže po brambory. Po vyučování se naše delegace vydávala poznávat krásy a zajímavá místa Varšavy, například Palác kultury a vědy, Muzeum varšavského povstání, Centrum nauki Kopernik (Obdoba U6), Muzeum Frederyka Chopina, Muzeum Marie Curie-Skłodowské nebo Královský hrad ve Starém městě.

Zvláštní kapitolou byl potom víkend, který jsme strávili na bazéně a bowlingu a celodenní výlet do města Lodž, kde jsme navštívili firmu Instom, která vyrábí systémy pro zabezpečování budov a mnoho více. Po přednášce jsme se vydali na prohlídku města, kterou jsme zakončili v místním obchodním centru, kde jsme si dali Burger King.

Předposlední den jsme prezentovali před naším panem ředitelem, panem zástupcem a polskými učiteli, kde jsme v nervozitě a stydlivosti odprezentovali v angličtině, co jsme ve Varšavě dělali a jak se nám tam líbilo, poté už následovalo poslední volné odpoledne a začali jsme balit kufry. Celkově se nám Erasmus líbil a moc jsme si ho užili.

Tomáš Stanislav