Střední škola teleinformatiky, Ostrava, p.o. +420 596 912 253

Erasmus druhých ročníků

Dne 13. března se vydala šestičlenná výprava žáků druhých ročníku naší školy směrem do polského Krakowa. První dojmy jsme si zajistili hned tím, že jsme na první večeři přijeli o hodinu později, kvůli prodlevě na kolejích. I tak nás ale škola Zespół Szkół Łączności přivítala bohatou večeří ve stylu švédských stolů a řepové polévky.

Během této stáže se náš dopolední program ve všedních dnech skládal výhradně z výuky databází MySQL. Databáze jsme pak propojovali s webovými stránkami pomocí jazyků HTML a PHP, jejichž základy nás samozřejmě naučili také. Dále jsme navštívili školní televizní studio, kde jsme dostali možnost manipulovat s profesionální kamerovou a střihovou technikou, což na nás udělalo největší dojem.

Ve volném čase jsme poznávali Krakow. Navštívili jsme spoustu památek, například Muzeum Lotnictwa Polskiego, Rynek Underground Museum a Muzeum Inżynierii Miejskie. A i přesto, že muzea jsou fajn, je někdy dobré si od nich odpočinout. K tomu nám posloužil aqua park nebo projížďka na kolech, které nám zapůjčila škola. Také jsme dostali šanci si popovídat s vícero studenty této školy, což nám dalo podrobnější náhled do toho, jak škola vlastně funguje. Škola disponovala posilovnou, do které jsme se všichni (alespoň jednou, aby se neřeklo) stihli podívat. Zkráceně, o volný čas jsme měli postaráno a určitě jsme se nenudili.

V průběhu našeho pobytu jsme si chystali prezentaci s videem, kterou jsme na závěr přednesli řediteli a zástupkyni této školy. Naše půlhodinová prezentace uběhla a my nyní měli poslední volné odpoledne a večer, který jsme využili tak, že jsme si dali pozdní večeři. Další den jsme po poslední snídani začali balit a vydali se na vlak. Nepřekvapivě jsme na místo dorazili opět s půlhodinovým zpožděním.

Věřím, že nám stáž mnoho dala, ať už v rámci komunikace nebo vědomostí v našem oboru. Co ale určitě vím, je, že jsme si to všichni náramně užili.

Jaromír Zajíček, student druhého ročníku