Střední škola teleinformatiky, Ostrava, p.o. +420 596 912 253

E-sport na naší škole

Zdravím, tady Matěj z 3.C, ale někteří z vás mě možná znáte pod přezdívkou „Matthewis.“ Jak jste si mohli přečíst v nadpisu článku, tak bych vám rád pověděl o projektu okolo E-sportů na naší škole.

Předpokládám, že mnozí z vás už ví, co E-sport je, ale pro ty, co to neví, tak mám pro vás připravenou jednoduchou definici: „E-sport neboli elektronický sport je soutěžní hraní počítačových her. Jedná se o jedno z nejrychlejších rostoucí sportovní odvětví na světě, každá multiplayerová hra má zpravidla své organizace, týmy, turnaje, ligy a hlavně fanoušky. Příklad takových her jsou například: Counter-Strike Global Offensive, Dota 2, F1, Valorant a League of Legends.“ Právě o dvou turnajích ve hře League of Legends, do kterých se naše škola zapojila, si povíme.

Začneme hezky od začátku. Na nápad kamaráda Patrika „Paprafa“ Dvorského jsem se rozhodl že naši školu aktivně zapojím do dvou lig a jak jsem řekl, tak jsem udělal. Složil jsem tým a začali jsme hrát. Začali tréninky příprava, scouting, drafty a mnoho dalších aktivit a možná i kvůli tomu jsme se dostali na top 4 v celé ČR/SR! Ale to předbíhám.

Vše začalo koncem března v ELSŠ a naše příprava se vyplatila a prošli jsme skupinami jako nic 7 výher a žádná prohra! Poté nadešel čas na další skupiny, ale tentokrát v Cryptova School League a tam jsme taktéž skončili neporaženi a veškeré zápasy byly vysílané živě a komentovali je cásteří z Hitpoint Masters a nejlepší caster všech dob Happ1! Tady máte link na záznamy zápasů: Cryptova channel. Vše vypadalo úžasně a věřili jsme si, že můžeme obě ligy vyhrát! Bohužel, to se nestalo, ale to zase předbíhám.

Nadešel čas na play-off, kde jsme potkali mnohem lepší týmy než v základních částech, ale překvapivě jsme stále dominovali a v CSL jsme se dokonce kvalifikovali na off-line finále! V ELSŠ jsme se dominantně dostali do semifinále.

Ale jako v každém příběhu musí přijít zápletka a ta přišla právě v den našeho off-line finále. Vše vypadalo super, hráli jsme na VŠB-TUO v učebně E-sportu, ale cítili jsme, že něco bylo špatně. Nedokážu to popsat, ale něco nebylo v pořádku, ale začnu něčím pozitivním, ta akce byla opravdu super a všechno okolo bylo fajn, mohl jsem potkat castery, což byl banger! Jídlo bylo fajn, areál byl boží. Bohužel, to samé nemůžu říct o samotné E-sport učebně, a hlavně organizace pro samotné hráče nebyla na příliš dobré úrovni. Nebudu zabíhat do podrobností, ale věřte mi, že jsme z toho opravdu neměli dobrý pocit. Všechno bylo udělané velice narychlo, hodně věcí nefungovalo a nedostali jsme ani slíbený čas vyzkoušet si zahrát cvičné kolo, jak nám slibovali. Dám vám příklad: Učebna nebyla oddělena, takže jsme mohli slyšet co si protihráči povídali, což by nebyl problém, kdyby si každý poctivě dal sluchátka na maximum, bohužel to nemohu o našich protihráčích říct, protože někteří ani neměli sluchátka, což způsobilo, že jsme měli komplikace s komunikací. Takže každý „call“ co jsme udělali, tak mohli reagovat instantně, což by se normálně nikdy nemohlo stát, pokud by ho sami neviděli.

Anyway mohl bych to vše svést na pořadatele, ale to by nebylo fér, protože jsme si za naši prohru mohli sami. První hru jsme vyhráli na plné čáře, ale poté se v nás něco zlomilo a prohráli jsme druhou hru, což by nebyl problém, ale tak nás to rozhodilo, že jsme se neuměli soustředit a kvůli tomu jsme poslední hru nehráli dobře a prohráli jsme. I tak jsme se umístili na skvělém druhém místě. Vyhráli jsme pohár, klávesnice, myšky, trička, mikiny a poukázky do Pizza Hut v hodnotě asi 3 tisíc korun (každý!) což bylo super!

O pár dní později jsme hráli ELSŠ a náš tým prohrál dvě hry a tím jsme skončili 4. z 64 týmu z celé ČR/SR! A to byl konec naši 3 měsíční cesty. I tak jsem rád za náš tým a chtěl bych klukům moc poděkovat.

Všechno v tomto článku je čistě můj osobní pohled na věc a samozřejmě se může lišit od ostatních pohledů. Pokud byste chtěli vědět více, tak mě můžete potkat na chodbě naší školy, či na sociálních sítí, kde se s vámi rád podělím o zkušenosti ze soutěže. Jako zapáleného člověka do E-sportu to byla skvělá zkušenost, která je k nezaplacení. Ukázala mi, co to obnáší být kapitánem, kde mám své nedostatky a na čem musím zapracovat. Jsem velice rád za tuhle zkušenost a doufám, že tady moje cesta ještě neskončila!

P.S: Děkuji z celého srdce za přečtení celého článku! Jako odměnu pro vás mám takový „sneak peak.“ Co byste říkali, že bychom se jako škola zapojili do takových soutěžích nejen v League of Legends, ale ve všemožných hrách? Napadlo mě, že bych příští rok sestavil týmy nejen v League of Legends a vybral ty nejlepší z naší školy a mohli bychom si zahrát turnaje za naši školu? Samozřejmě je to jenom nápad, ale myslím si, že by to mohlo být zajímavé! Všechny podrobnosti bych vám sdělil na začátku příštího školního roku!

Tak tady bych se s vámi rád rozloučil a snad se třeba potkáme jako spoluhráči, či jako spolužáci na chodbě a děkuji všem za podporu v našem prvním roku, moc si toho vážím!

See ya!
Matěj „Matthewis“ Šimíček – 6/16/2022