Střední škola teleinformatiky, Ostrava, p.o. +420 596 912 253

EXPEDICE PŘECHOD ČESKO-POLSKÝCH BESKYD

Ve dnech 20. – 22. září 2023 proběhla bronzová a stříbrná expedice DofE. Akce se konala v obci Nýdek u polsko-českých hranic.

Bylo nás 18 žáků, paní Szpandrzyková a paní Sestáková.

Ve středu ráno jsme se sešli na vrátnici naší školy, kde započala naše expedice. Ze Svinova jsme vlakem dojeli do Bystřice, odkud jsme dále pokračovali autobusem do Nýdku . Vystoupili jsme na zastávce Nýdek, Nýdečanka a pokračovali 7 kilometrů pěšky ke krásné hájence Kolibiska v obci Hluchová. U hájenky jsme si postavili stany, najedli se a vydali na první výšlap na Malý Stožek. Cestou jsme si užívali výhledy na krásné pohoří Beskyd a dohlédli až na slovenské Tatry. Po dosažení našeho prvního cíle se pár z nás odvážilo prodloužit si cestu až na Velký Stožek. Po příchodu zpět k hájence jsme rozdělali oheň a opekli si buřty na večeři. Po tomto dlouhém dni byli všichni velice unavení, takže jsme šli brzy spát.

Druhý den naší expedice jsme se ráno nasnídali a vyrazili k rozhledně na Velké Čantoryji. Po zdolání Velkého Sošova následoval sestup na Malý Sošov a další výstup do prudkého kamenitého kopce vedoucího do našeho cíle. Když jsme došli, dopřáli jsme si menšího občerstvení, nabrali další síly a vydali se přes Nýdek zpět k hájence. Večer jsme zahájili programem, který jsme si navzájem přichystali a povídali si u ohně. Někdo nám zahrál na kytaru, jiní zase pověděli vtipný příběh, který se jím stal, nebo odprezentovali předem zadaný úkol na téma blízké místu naší expedice.

Poslední den jsme si hned zrána sbalili, složili stany a společně zhodnotili celý náš pobyt. Poté jsme opustili areál hájenky a šli na blízkou zastávku Setinka. Pokračovali jsme autobusem do Bystřice a vlakem se dopravili zpět do Ostravy.

Na expedici jsme ušli přes 45 kilometrů, velice si to užili, pobavili se s novými lidmi a posunuli své limity dál. Byl to nezapomenutelný zážitek pro nás všechny.

Eliška Sováková /jazykové gymnázium/

Eva Klajbanova /střední škola teleinformatiky/

Mgr. Dagmar Szpandrzyková